AMSTERDAM - Banken blijven hun spaarrente verlagen. SNS Bank verlaagt dinsdag de rente naar 2,15 procent en biedt daarmee niet langer de hoogste rente op een vrij opneembare rekening zonder beperkende voorwaarden.
© ANP
Zowel Reaal als BLG Wonen, dochterondernemingen van SNS, verlagen tevens de rente van 2,2 naar 2,1 procent. Vanwege de nationalisering mogen SNS en dochters niet de hoogste rente bieden. Ook Centraal Beheer verlaagt dinsdag de rente van 2,2 naar 2,0 procent. MoneYou verlaagde vrijdag de rente van 2,2 naar 2,1 procent. WestlandUtrecht geeft met 2,25 procent de beste rente op een vrij opneembare rekening zonder beperkende voorwaarden. Leaseplan Bank (2,24 procent) en Argenta (2,2 procent) zijn de enige twee andere aanbieders die meer dan 2,15 procent rente geven.
Spaarrente
Banken hoeven geen hoge spaarrente te bieden omdat ze goedkoop geld kunnen lenen. Daarnaast is het aanbod van spaargeld groot, zeker in vergelijking met de geringe vraag.
Vorige week werd bekend dat de inflatie in januari uitgekomen is op 3 procent. Dat betekent dat de spaarrente de inflatie niet dekt en dat uw geld in feite minder waard wordt.
Belasting
Zeker spaarders die meer dan 21.139 euro per persoon op hun bankrekening hebben staan, gaan erop achteruit doordat zij over het bedrag dat boven die grens uitkomt ook nog eens 1,2 procent vermogensrendementsheffing moeten betalen.
De Belastingdienst gaat uit van een gemiddeld rendement van 4 procent waarover je 30 procent belasting moet betalen, dat komt neer op 1,2 procent heffing. Dat spaarders geen rendement van 4 procent maken, maakt de heffing voor deze groep Nederlanders extra zuur.
Door: NUgeld.nl/Rikke van Geest
Dutch Vastgoed Adviseurs. 'World Trade Center, Tower-H, Zuidplein 36, 1077 XV Amsterdam/Holland. Tel. +31(0)20-799.7629. info@dutchvastgoedadviseurs.com