APPELTJE VOOR DE DORST
door ISABEL MICHELOTTI
Een boerderij op het Franse platteland of een vakantiehuis in Spanje kan heerlijk zijn als plek voor jezelf, maar de aanschaf en het onderhoud van een tweede huis lopen vaak aardig in de papieren. Ook als je het vakantiehuis voor bepaalde periodes verhuurt, is het vaak geen grote bron van inkomsten. Je huis verhuren vereist inspanning en met een beetje geluk helpt het je enigszins uit de kosten wat betreft hypotheek en investeringen. Koop je een woning op een recreatiepark, dan ligt dat vaak anders.
Het grote verschil tussen een 'gewone' vakantiewoning en een recreatiewoning op een park is dat laatstgenoemde onderkomens vaak standaard stenen huizen zijn op een terrein met veel algemene voorzieningen zoals een zwembad, speeltuin en supermarkt.
VOORDEEL IS DAT je je als huiseigenaar niet hoeft bezig te houden met onderhoud en het werven van gasten voor verhuur. Nadeel is dat hieraan kosten zijn verbonden en dat het park meestal bepaalt hoe de inrichting eruitziet. Als je het huis koopt met als doel het te verhuren en zo winst te maken, betaal je bovendien belasting over de huuropbrengst en mag je het huis maar een beperkt aantal weken per jaar zelf benutten. Je bent dus geen recreant, maar ondernemer.
„Een recreatiewoning is vooral een heel leuke manier van geld investeren", meent Theo Edelman uit Wageningen. Onlangs kocht hij een cottage in het nieuwe park van Center Parcs aan de Bostalsee in Duitsland.
„Ik heb een eigen bedrijf en wil graag geld opzijzetten als deel van mijn pensioen. Eerlijk gezegd kan ik geen alternatieven bedenken die zekerder zijn of meer geld opleveren. Je kunt het op de bank zetten, maar de rente is laag. Ook kun je aandelen kopen, maar die moet je in de gaten houden en het brengt risico's met zich mee. Bovendien koop je een stapeltje papier; het is niet tastbaar."
EEN HOOG RENDEMENT valt of staat volgens Edelman met een goede locatie. „Heb je in Nederland een vakantiehuis aan zee, dan neemt de verhuur alleen maar toe. Ondanks de recessie gaan veel Nederlanders nog steeds twee à drie keer per jaar op vakantie, alleen zoeken ze het dichter bij huis. Samen met mijn vrouw heb ik jaren geleden een recreatiewoning in Zeeland gekocht. Je moet niet alleen kijken naar de huurinkomsten, maar ook naar de waardestijging van het huis en de grond. Wat wij in 1997 in guldens voor ons huis hebben betaald, zouden we nu in euro's terugkrijgen."
BIJ DE MEESTE parken kun je kiezen voor de zekerheid van een vast rendement, met de zekerheid van een vast inkomen. Of je kiest voor een variabele opbrengst, afhankelijk van de bezettingsgraad.
Edelman: „In het begin hebben wij voor een vast rendement gekozen. In je contract staat precies welk percentage van de huuropbrengst je ontvangt, ongeacht het aantal huurders. Je hebt dus een gegarandeerd inkomen dat voor vijf of zeven jaar vaststaat en je weet precies wat je overhoudt als je er de kosten voor hypotheek en onderhoud van aftrekt."
„Omdat ik zag dat de bezettingsgraad van ons huisje in Zeeland heel hoog was, ben ik later op een variabele opbrengst overgestapt. Dat is me nooit tegengevallen, maar die keuze moet ieder voor zich maken. Dat hangt ook van je gezinssamenstelling af, of je bijvoorbeeld studerende kinderen hebt."
Dat het recreatiepark bepaalt hoe de woning is ingericht, maakt Edelman niets uit. „Juist prettig. Het park regelt de verhuur en de schoonmaak. Ze schuiven er een nieuwe vaatwasser in als de oude stuk is en ze sluiten het water af als het vriest. Daar betaal je natuurlijk voor, maar zo heb je er geen omkijken naar en het levert uiteindelijk geld op. Mocht ik onverhoopt een financiële tegenvaller hebben, dan verkoop ik mijn huis en kan ik direct bij mijn geld."
Ook Frederik van Doorn uit Breda kocht onlangs een recreatiewoning met als doel deze te verhuren. Hij beaamt dat een goede locatie de sleutel tot succes is. „Europarcs laat een nieuw park in de Zaanstreek bouwen. De omgeving sprak me erg aan: veel water en bootjes. Ik heb de grondprijzen in de buurt vergeleken en dit was zo'n mooi aanbod dat ik het eigenlijk niet kon laten schieten."
„Het park is nog in aanbouw, dus je moet niet alleen naar de potentiële huuropbrengst kijken als het eenmaal exploitabel is, maar met name naar de totale waardestijging na verloop van tijd. Op zo'n plek heb ik daar alle vertrouwen in."
VAN DOORN investeert vaker in onroerend goed, maar meestal op de reguliere markt. „Het zijn vreemde tijden, prijzen fluctueren. Dat maakt de reguliere markt lastig, vandaar dat ik mijn blikveld heb verbreed. Het fijne van een recreatiewoning is dat je 'm ook voor een weekend of midweek kunt verhuren. Europarcs werkt samen met uitstekende verhuurorganisaties en touroperators. Bovendien neemt het aantal vakanties in eigen land toe."
Dutch Vastgoed Adviseurs. 'World Trade Center, Tower-H, Zuidplein 36, 1077 XV Amsterdam/Holland. Tel. +31(0)20-799.7629. info@dutchvastgoedadviseurs.com